SVĚT ZDRAVÍ: Výzkum prokázal blahodárné účinky tmavé čokolády na kardiovaskulární systém --- Ovoce, které unikátním způsobem bojuje proti rakovině se jmenuje "papaya" --- Vakcíny proti "AIDS" přináší zklamání

Adams Mike

Adams Mike

autor

07.04.2010 Zdraví

Černá čokoláda – léčitel kardiovaskulárního systému

Před nedávnem zjistili kanadští vědci, že pravidelná konzumace čokolády významně snižuje riziko mozkové mrtvice. Před několika dny se v poměrně prestižním listu „European Heart Journal“ objevila studie, která dokladuje, že především tmavá forma čokolády působí velmi blahodárným způsobem na kardiovaskulární systém. V podstatě již konzumace „jednoho čtverečku“ této čokolády denně prokazatelně snižuje krevní tlak i riziko srdečních onemocnění.

Výzkumní pracovníci německého „Institutu pro lidskou výživu“ se sídlem v Nuthetalu dospěli ke stejnému závěru poté, co po dobu deseti let sledovali 19357 osob ve věku mezi 35 až 65 rokem, které pravidelně konzumovaly čokoládu. Zjistilo se, že ti, kteří denně konzumovali v průměru asi 7,5 gramů čokolády, měli jednoznačně nižší krevní tlak a navíc se u nich radikálně snížilo riziko infarktu nebo mrtvice.

„Jedinci, kteří pravidelně konzumovali tmavou formu čokolády, měli o 39% nižší riziko srdeční nebo mozkové příhody než ti, kteří čokoládu pravidelně nekonzumovali.“dr. Brian Buijsse, nutriční epidemiolog.

Jinými slovy u skupiny, kde respondenti nekonzumovali čokoládu nebo velmi nepravidelně, vyskytovaly se případy výše uvedených onemocnění v počtu 219 jedinců na 10 000 osob. U srovnávací skupiny, kde respondenti denně konzumovali alespoň šest gramů čokolády, snížil se počet infarktů a mozkových příhod na 85 v množství 10 000 sledovaných osob.

Jak vidno, tak čokoláda, která je často prezentována jako vysoce nezdravá potravina, má především ve své tmavé formě výrazně pozitivní dopad na lidské zdraví. Především zadokumentovaná schopnost snižovat krevní tlak se jeví jako klíčová. Vědci ale prokázali, že snížení krevního tlaku snižuje riziko infarktu a mrtvice „pouze“ asi o 12%. To znamená, že v případě konzumace čokolády je ve hře ještě jiný a velmi podstatný faktor.

Výzkum naznačuje, že by tímto faktorem mohla být fytochemikálie známá jako „flavanol“. Ta se ve větší míře vyskytuje v přípravcích bohatých na kakao (což je i hlavní složka našeho typu čokolády). Zjistilo se, že tato složka nám doposud neznámým způsobem dokáže chránit kardiovaskulární systém. Ovšem pouze tmavá čokoláda obsahuje více kakaa a tedy i větší množství falavanolů a to by také vysvětlovalo, proč právě tmavý typ čokolády působí tak výrazně pozitivně.

„Flavanoly, jenž jsou obsažené v kakau, jsou odpovědné za zlepšení biologické dostupnosti oxidu dusnatéto v buňkách, které tvoří výstelku vnitřních stěn cév – cévní endoteliální buňky.“ vysvětluje dr. Buijsse. Oxid dusnatý je plyn, který způsobuje v buněčném prostředí hladkého svalstva rozšíření cév, což může přispět ke snížení krevního tlaku. Oxid dusnatý také zlepšuje funkci krevních destiček, čímž se krev stává méně lepivá a tvoří cévní endothelium méně atraktivní pro bílé krvinky, které mají tendenci se shlukovat.

Ale pozor, jak z výše uvedeného textu vyplývá, není čokoláda jako čokoláda. Klasická čokoláda je často vyráběna z rafinovaného cukru, obsahuje různé umělé příchutě a jiné nezdravé složky, navíc je zatížena poměrně vysokým potenciálem kalorií. Místo toho zvažte vložit do úst jeden nebo dva čtverečky čisté hořké čokolády.

Základní vědecký výzkum tedy prokázal poměrně přesvědčivě, že černá čokoláda, zejména pokud obsahuje kakao alespoň v množství kolem 70%, snižuje oxidační stres organismu a zlepšuje funkce cév i funkce krevních destiček. Nicméně je třeba upozornit na fakt, že taková čokoláda o váze 100g obsahuje zhruba 500 kalorií, takže možná mnozí budou chtít tuto hodnotu eliminovat snížením konzumace jiných potravin.



Zklamání z nových léčiv na chorobu AIDS

Výzkumy, které se soustředily na testování nových experimentálních vakcín se zaměřením na AIDS, jsou účinné pouze velmi krátkou dobu. S tímto ne zrovna optimistickým zjištěním přišli výzkumní pracovníci vědeckého týmu dr. Michaela Nelsona, jež pracují v „Centru pro výzkum AIDS“ ve státě Maryland. Je tedy velkou otázkou, zda vůbec lze považovat tyto produkty za skutečně užitečné.

Sledovaný druh experimentální vakcíny je kombinací canarypox Sanofi-Pasteur ALVAC/HIV vakcíny a VaxGen AIDSVAX. U AIDSVAX bylo zjištěno již v roce 2003, že je neefektivní a proto se výzkumníci rozhodli jí zkombinovat s ALVAC s cílem zjistit, zda tato kombinace bude fungovat. První výsledky ukazují, že takto kombinovaná vakcína snižuje riziko nákazy virem AIDS o 31%. Nicméně do jednoho roku se míra rizika opět vrátí k původnímu stavu.

Před nedávnem proběhla v San Franciscu konference zaměřená na výzkum retrovirů a oportunních infekcí. Zde zástupci výše uvedeného vědeckého týmu naznačili, že v brzké době budou schopni přijít se zcela novou studií, která by měla definitivně poukázat na oprávněnost účinků jmenované vakcíny. Během svého vystoupení dr. Michael Nelson sdělil, že usiluje o spolupráci s dr. Anthony Faucim z amerického „Národního ústavu pro alergie a infekční choroby“ se snahou iniciovat sérii nových zkoušek, které by měly být provedeny v Asii nebo Africe.

Je zajímavé, že od studií, které vykazovaly velmi pozitivní výsledky ohledně vlivu vitamínů a živin v souvislosti s rezistencí na virus AIDS, dávají vědečtí pracovníci ruce pryč a to z důvodu odpovědnosti za seriózní výzkum. Na druhé straně u výzkumu vakcín proti AIDS, a to i navzdory skutečnosti, že dosavadní výsledky jsou velmi pochybné povahy, všemožně brání jeho legitimitu.

Uvedený tým plánuje v návaznosti na dosavadní studie zkoumat krevní vzorky očkovaných účastníků a měřit hladinu získaných protilátek. Přitom doufají, že naleznou důkazy o tom, že aktuální druh vakcíny má pozitivní vliv na imunitní systém sledovaných respondentů. Lze konstatovat, že všechny předchozí vyvinuté vakcíny selhaly.

Má se za to, že od prvních případů v roce 1980 do současné doby zemřelo na chorobu AIDS zhruba asi 25 milionů obyvatel této planety. Dnes jsou sice k dispozici různé kombinace léků určené speciálně pro pacienty s AIDS, ale ty pomáhají nemoc zpomalovat. Podle oficiálních expertů na tuto problematiku prý dnes neexistuje žádný lék, který by dokázal nemocného jedince uzdravit.




Papaya – ovoce budoucnosti

Toto ovoce pochází původem z jižního Mexika, ale v současné době se pěstuje v mnoha tropických zemích (včetně Brazílie, Indie, Indonésie, Jižní Afriky, Vietnamu a Srí Lanky). V prostředí tradičních nativních národů bylo vždy toto ovoce považováno za zdroj mocných léčivých sil. Zdá se, že toto ovoce je nejen chutné a plné vitamínů, ale má velmi pozoruhodné léčivé účinky na lidský organismus. Na toto zjištění již konečně přichází i tzv. „moderní svět“.

Dr. Nam Dang pracující na „University of Florida“ společně s další výzkumnou skupinou v Japonsku zveřejnil nové důkazy, že papaya disponuje obrovským potenciálem namířeným proti rakovinným buňkám. Oba dva vědecké týmy zjistily, že sušené listy rostliny papaya vykazují dramatický protirakovinný účinek proti širokému spektru rakovinových nádorů včetně rakoviny děložního čípku, prsu, jater, plic a dokonce i slinivky břišní.

Studie, která byla nedávno zveřejněna ve věstníku „Ethnopharmacology“, poukazuje na fakt, že papaya vykazuje cílený a přímý vliv i na celou řadu tzv. „maligních nádorů“. Jak je to možné? Zjistilo se, že extrakt z listu papayi prudce zvyšuje produkci klíčových signálních molekul, které jsou známé jako „TH-1 cytokin“.

Jde o velmi důležité zjištění, které naznačuje, že toto ovoce je schopné nastavit imunitní systém lidského organismu takovým způsobem, aby tělo samo bylo schopné se účinným způsobem vypořádat s rakovinovým onemocněním. Mimoto se ukazuje, že by papaya byla vynikajícím pomocníkem při léčbě a prevenci dalších zdravotních problémů, jako jsou různé druhy zánětů nebo autoimunitní onemocnění.

Výzkumný tým zjistil, že nejsilnější protirakovinné účinky se nachází v extraktu listů této plodiny, přičemž nebyly zjištěny toxické účinky v prostředí normálních buněk. Dr. Dang také uvedl, že schopnost papayi zastavit rakovinové bujení bez vedlejších toxických účinků je v souladu s informacemi, které poskytly původní populace v Austrálii nebo ve Vietnamu.

„Podle toho, co jsem slyšel a viděl během speciálních klinických testů extraktu z listů papayi, se zdá, že lze tento extrakt používat tak dlouho, jak je potřeba, bez obav z nepříznivých toxických účinků v organismu.“ uvedl dr. Dang, který je profesorem medicíny a ředitelem společnosti „UF Shands Cancer Center“.

Výzkum vedený ve výše uvedeném medicínském centru spočíval v aplikaci extraktu z listů plodiny papaya na deset různých typů kultur nádorových buněk. Již po dvaceti čtyřech hodinách se zjistilo, že papaya výrazně zpomalila růst nádoru ve všech kulturách.

Vědci se snažili zjistit, jakým mechanismem vlastně toto ovoce působí na nádorové buňky, a proto se pozornost zaměřila na linii nádorových buněk „T-lymfom“. Zjistili tak, že papaya pomocí určitých přírodních látek dokáže velmi cíleně likvidovat rakovinové buňky, přičemž zdravé buňky nejsou tímto zásahem nijak dotčeny.

Vědci doufají, že v návaznosti na tyto experimenty se započne se systematickým testováním účinků papayi na zvířatech a lidech. Již dnes si nechal dr. Dang a jeho kolegové patentovat proces destilace extraktu z listu papayi, přičemž na „Univerzitě v Tokiu“ intenzivně pracují na identifikaci všech zvláštních léčivých látek, které se nachází v extraktu tohoto ovoce.

Za tímto účelem dr. Dang spolupracuje s profesorem medicínské chemie Hendrikem Lueschem z „UF Shands Cancer Center“, jenž je expertem na identifikaci a využívání přírodních produktů pro lékařské účely. Dr. Luesch nedávno objevil ještě dalšího přírodního bojovníka proti rakovině – sloučeninu z mořského korálu, který účinným způsobem blokuje růst rakovinných buněk.

Diskuze byla uzamčena, již do ní není možné vkládat příspěvky.