POTRAVINY ZÍTŘKA (1)

Čáp Josef

Čáp Josef

autor

04.01.2019 Zdraví

Když jsem se zamýšlel nad tím, proč u lidí neexistuje cosi takového, jako je univerzální chuť a vůně, dospěl jsem k pozoruhodnému zjištění, které může kohokoliv z nás ochránit před konzumací degradovaných potravin, jež jsou obsahově chudé, protože postrádají potřebné živiny, o něž se nikdo nestará! Jenomže právě živiny hrají v našem životě primární úlohu, která je zodpovědná za délku života ve zdraví. Jaké živiny mám na mysli? Tím jsou různé vitamíny, minerály či enzymy, nebo jiné látky posilující životní funkce lidského organismu.

Jde o to, že naše chuťové receptory mohou rozpoznat složení té či oné potravy. Jelikož každý máme jinou krevní skupinu, ale i jiné zdravotní problémy a predispozice, potřebuje náš biologický stroj  doplňovat chybějící živiny, a to v individuálním poměru, jenž si od nás vlastní organismus žádá. Co to přesně znamená? Pokud vám chybí vápník, spustí se ve vašem těle určité biochemické reakce, které samovolně aktivují vaše chuťové receptory, čímž se ve vás probudí choutky k jídlu po určitých potravinách.

Nepochybně jste už zažili náladu, kdy jste měli na něco neodolatelnou chuť, že.  Tyto signály většinou naznačují, že něco není s vaším biologickým ústrojím v pořádku, což znamená, že tělo cosi potřebuje. Ve většině případech jde o látky, ovládající tělesné funkce lidského ústrojí.

V tomto směru je velice důležité, porozumět svému apetitu a potřebám těla, protože to jsou významné indikátory, obsluhující biologickou rovnováhu lidského soustrojí. Pakliže nalijete do svého vozidla jiný motorový olej, než je předepsán výrobcem, riskujete tím citelné snížení výkonu motoru auta. Obdobně je tomu s naším tělem, když se mu poskytne to, co potřebuje a žádá, potom obdržíte více energie a vitality, kterou jistě ocení vaše psychika, o lepším zdravotním stavu ani nemluvě.

 

Jak lze jednotlivé chutě specifikovat?

Na sladké máme většinou chuť, pokud máme deprese, nebo jsme energeticky vyčerpaní. Když máme potřebu sáhnout po sladkém, tak to většinou signalizuje nízkou hladinu krevního cukru. Jakmile si dopřejete trochu sladkého, automaticky se vám tím zvedne hladina serotoninu, což vám zlepší náladu, tudíž se budete cítit skvěle.

Jakmile pocítíte chuť na slané, tak to znamená, že jde o projev deficitu minerálů. Konkrétně některé studie prokázaly, že touha po slaném jídle souvisí s nedostatkem vápníku. Chuť na slané rovněž prozrazuje, že tělo postrádá vodu. Díky tomu, že sůl v těle zadržuje tekutiny, tak tím vzniká chuť na slané.  Z toho lze samozřejmě usoudit, že když pocítíte nutkání zakousnout se do něčeho slaného, uděláte lépe, když si místo toho dopřejete sklenici čisté vody, která vás osvěží a zároveň hydratuje.

Kyselá chuť je většinou zapříčiněna chybějícím hořčíkem, což může upozornit  na možné problémy se slinivkou. Jinak kyselá chuť podporuje trávení, ale i játra nebo žaludek.

Jestliže máte potřebu sáhnout po hořkém, pak je zřejmé, že tělo potřebuje detoxikovat. Hořké napomáhá očistě těla, pomáhá s ředěním krve a má pozitivní účinky na činnost srdce.

 

Civilizační nemoci jsou výsledkem nedostatku

Zvýše uvedeného je patrné, že je smysluplné naslouchat vnitřnímu hlasu těla, ale i jeho přirozeným instinktům, na rozdíl od zavádějících reklam, které se snaží vědomí a rozum člověka - zákazníka, jakkoliv obalamutit. Jakmile se budete řídit reklamními spoty, v nichž jsou spotřebitelům nabízeny zdánlivě nejkvalitnější potraviny, můžete si být jisti tím, že budete postiženi různými neodolatelnými chutěmi, což znamená, že se vám nedostává potřebných vitálních látek a minerálů, které vaše tělo nepochybně potřebuje.

Na reklamní vlně je většina společnosti dnes závislá, proto se nedivme tomu, že jíme nezdravě, opomíjíme tradiční české pokrmy, které nás od nepaměti ochraňují před nejrůznějšími chorobami, jež se v těchto časech rozšířily do epidemických měřítek. Bolestem kloubů musí dnes čelit patnáct procent obyvatel, nejvíce však tyto potíže postihují věkovou skupinu nad šedesát pět let. Jenomže problémy s klouby už mají dokonce i nejmladší generace, a to je velice znepokojující fakt, jenž cosi vypovídá o tom, že současný člověk postupně přichází o bezbolestný pohyb.

Co je ale příčinou tohoto nárůstu s kloubními chorobami, které ohrožují náš pohybový aparát? Kupříkladu artróza postupně narušuje pokrývku kloubu, čili  chrupavku, která když se poškodí, tak způsobuje nesnesitelnou bolest. Kvůli moderním výdobytkům, co nám dnes ulehčují život, přicházíme zbytečně o potřebný pohyb, s nímž také souvisí funkce kardiovaskulárního systému, ale i potíže s klouby, proto žijeme snadněji, za to však ve spěchu a v bolestech! Se spěchem koresponduje povaha našeho vyživování, protože nynější potravu lze přirovnat k fastfoodové kultuře stravování, což je rychlé občerstvení, které je typickou ukázkou tohoto uspěchaného věku. Fastfoodoví konzumenti by měli vědět, že jim rychle připravené jídlo vyvolává deprese, obezitu s bolestmi kloubů a omezeným pohybem.

Z tohoto úhlu pohledu, za vším zlem hledejme nynější uspěchanost, která nás okrádá o čas, ale i o harmonický život, také o lásku, především však o dobrý pocit, jenž je nezbytný pro psychickou pohodu kohokoliv z nás. Uspěchanost se stala hybnou silou zjevné apatie, která stojí za tím, že přestáváme přemýšlet nad banálními podněty, jež dříve rozhodovaly o tom, co si lidé dopřejí k snědku. O tom, co budete dnes jíst, nerozhoduje vaše vědomí, nýbrž sofistikovaný marketing, který nás rafinovaně připravuje o cenné živiny, jež jsou jídlem a lékem zároveň.

To, co by měla naše výživa (jídlo) obsahovat, to se záměrně z našich potravin odstraňuje, aby to, co se již jednou odebralo, se mohlo znovu a navíc s vysokou marží prodávat. Dobrým příkladem jsou v tomto směru mléčné výrobky. Nízkotučným produktům se odnímá nejkvalitnější tuk, který se znovu přidává jako obohacující směs do jiných potravinových složek a polotovarů. Tyto odejmuté tuky se pak přidávají do zmrzlin, nanuků, majonéz, omáčkových zahušťovadel apod. Ačkoliv jsou nízkotučné mléčné výrobky považovány za přínosné pro zdravou a štíhlou linii, zejména u žen, tak zrovna ženám, mohou podle vědců z Harvardské univerzity způsobit neplodnost. S těmito metodami se můžeme setkat prakticky ve všech potravinářských oborech.

 

Živiny jsou zdrojem života

Následky těchto zásahů jsou vskutku fatální! Potraviny kvůli těmto úpravám postrádají vlákninu, minerály a enzymy, alkalické sloučeniny snižující kyselost přijímaných živin atd., čímž dochází k nadměrné konzumaci potravin a přejídání, poněvadž nevědomě hladovíme, a to je kámen úrazu současných „potravin“. Díky tomu jsme postiženi takzvanou „hladovou obezitou“, která jde ruku v ruce s nárůstem diabetu a jiných civilizačních nemocí. Z tohoto důvodu je celá naše společnost nemocná, což v naší populaci zapříčiňuje růst k psychopatickým sklonům! Domníváte se snad, že zvyšující se počty vybržďujících řidičů, zapadají do normálního vývoje současného věku? Na těchto výše uvedených příkladech lze dokázat, že dnešní potraviny jsou ochuzené o výživové prvky, co odedávna lidstvu poskytují biologickou sílu, mladost a zdravost ducha. Nadarmo se neříká - ve zdravém těle zdravý duch!

To, že je naše strava fakticky vykradená o nejdůležitější živiny, snad dokazuje chování osvícených lékařů, kteří svým pacientům mimo léků, často předepisují doplňky stravy, třeba na zmiňované kloubní bolesti. Takže z tohoto jednání doktorů lze vytušit, že níže uvedené složky (preparáty) by měly být součástí našich pokrmů a stravy, jinak bychom je nemuseli doplňovat, pokud jsou tyto živiny v jídle dostatečně obsažené. Pozn. Živiny jsou látky organického charakteru s vyšším obsahem energie, a zajišťují heterotrofním organismům přísun stavebních látek z vnějšího prostředí. Mezi základní živiny patří sacharidy, tuky a bílkoviny.

Draze nakupujeme to, co by mělo být v jídle obsažené, a tím je tahle uvedená výživa:

► Glukosamin sulfát – základní látka pro tvorbu šlach, vaziva a kloubních chrupavek.

► Chondroitin sulfát – je důležitou součástí mezibuněčné hmoty kloubní chrupavky, která má mimořádnou schopnost vázat vodu. Zabezpečuje tedy elasticitu a dlouhodobou funkčnost chrupavky.

► MSM (metylsulfonylmetan) – je významným zdrojem organické síry a je důležitý pro tvorbu kolagenu, chrupavčité a kostní tkáně. Kromě toho má analgetické a antiflogistické účinky, působí tedy proti bolesti a zánětu.

► Esterifikované mastné kyseliny - podporují zdraví a pohyblivost kloubů, potlačují zánět.

► Kyselina hyaluronová – je hlavní složkou kloubní tekutiny, která promazává kloub a tím snižuje tření kloubních ploch.

► Rostlinné extrakty např. z kůry boswellia serrata, zázvor, africká tradiční bylina harpagophytum procumbens – mají většinou protizánětlivé účinky a pomáhají ulevit od bolesti.

Kvůli tomu, že naše potrava neobsahuje viz výše popisované látky a substance,  tak nevědomě hladovíme, výživově strádáme, a to se podepisuje na podlomeném zdraví české populace. Jakmile se znovu vrátím k úvodnímu problému, čili proč v naší společnosti přibylo tolik postižených lidí s chronickým kloubním onemocněním, s ohledem na výživu našich předků pochopíme, že nejíme vůbec želatinu! Co je to želatina? Možná to bude znít drsně, někomu i nechutně, ale želatina je v podstatě jemný klih, jenž se vyrábí vyvařením šlach, kůží a kostí bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, a to je látka s rosolovací schopností, která je nejpodstatnější složkou želatiny.

Pakliže se vyživujete rostlinnou stravou, tak v tom případě mohu vegetariánům doporučit alternativu v podobě mořské řasy AGAR-AGAR. Ovšem nejkvalitnější želatinu můžete získat z vlastnoručně vykrmeného pašíka (prasete), když si uděláte domácí huspeninu. V tradičních českých produktech je želatina hojně zastoupena, ať už ve zmiňované huspenině nebo tlačence. Dnes je bohužel taková doba, kdy mladí lidé přestávají jíst českou klasiku, zřejmě proto, že to není in, tedy v kurzu. Jistě se nelze divit, že následky na sebe nenechají dlouho čekat, a to bolestivými klouby již u dvacetiletých pacientů.

-pokračování-

Další díly