MAGICKÁ SÍLA KOŘENÍ - MALINKÉ DROBEČKY Z PŘIPRAVOVANÉHO SEMINÁŘE (1)

Chvátal Jaroslav

Chvátal Jaroslav

autor

30.06.2014 Zdraví

Rádi bychom vám představili alespoň několik druhů koření z poměrně široké spektra, které bude prezentováno během připravovaného letního kurzu "Magická síla koření". Díky zaměření se na mystické, gnostické a esoterické vědomosti je tento seminář jedinečným a pokud máme k dispozici správné informace, pak i prvním svého druhu.

Ve velmi komplexním a uceleném portfoliu nabízí nejen vědomosti, ke kterým se obyčejný člověk nemá valnou šanci dostat, ale ve své praktické části nabízí rozsáhlé praktické dovednosti aplikace jednotlivým druhů koření v oblasti lidového léčitelství, gastronomie, aromaterapie, masérské a lázeňské činnosti, a to vše ve spojení s tradiční čínskou medicínou.

Jak již sám název napovídá, prvním adeptem, kterému budeme věnovat pozornost, je anýz. Jsou dochovány záznamy o tom, že již staří Řekové a Římané oceňovali toto koření díky jeho nezaměnitelné mírně ovocné vůni, ale i jako výborné afrodiziakum stimulující sexuální vlastnosti. Dalším národem, který si k tomuto koření vybudoval velmi vřelý vztah, jsou Kubánci, kteří tento produkt vždy spojovali s bohyní "Oshun" - bohyní lásky, smyslnosti, intimity, krásy a manželství.

Když budeme zkoumat energetické rezonanční pole této byliny, zjistíme, že vibrační vzorce jsou velmi podobné jinému koření, které nazýváme "fenykl". Proto by nemělo být žádným překvapením, že anýz i fenykl se nachází ve stejné skupině vzájemně se synergicky podporujících koření v platformě čínského pentagramu. V tradičním léčitelství byl anýz od nepaměti užíván pro své jedinečné estrogenní vlastnosti.

Málokdo ví, že právě anýz dokáže velmi efektivním způsobem obnovovat časovou a energetickou harmonii menstruačních cyklů, že dokáže zvyšovat tvorbu mateřského mléka včetně tolik důležitého libida u žen. Obecně lze říci, že pozitivní význam anýzu stoupá diametrálním způsobem od prvních týdnů těhotenství u žen až po období "šestinedělí". V této souvislosti je třeba také uvést, že anýz dokáže efektivně zmírnit tzv. "kojenecké koliky" v případě, že kojící matka přiměřeným a přesně stanoveným postupem pije anýzový čaj.

Praktické využití anýzu v lidovém léčitelství je ovšem mnohem širšího charakteru. Používá se například ke snižovaní tvorby hlenu, proti kašli, obecně bronchiálních potížích, nachlazení, křečím nebo bakteriálním infekcím. Měli bychom také vědět, že posiluje imunitu, a to především v případech, kdy je imunitní stav daného jedince objektivně snížen.

Anýz také eliminuje ztrátu chuti k jídlu, celkově posiluje a harmonizuje činnost meridiánu jater. To samo již napovídá tomu, že toto koření vykazuje pozitivní účinky při zažívacích potížích. Evidujeme velmi dobré účinky i v případě eliminace tzv. "hypochondrie" nebo různorodých panických ataků. Neměli bychom zapomenout ani na to, že snižuje plynatost, nadýmání a do určité míry funguje jako inhibitor žaludečních vředů. Ale pozor, sílu anýzu využijeme také ve formě účinného repelentu proti hmyzu nebo jako prostředek proti plísním.

Pojďme se nyní podívat na výstupy z posledních výzkumů.


Indie

"Státní Indická Univerzita" v Dílí dlouhodobě zkoumá tento druh koření. Ve výstupech jsou uvedeny tyto objektivně prokázané pozitivní účinky anýzu: vytváří přirozenou ochranu před žaludečními vředy, eliminuje plynatost, žaludeční křeče a nadýmání. V podobě přírodní ústní vody velmi efektivně eliminuje nepříjemný zápach z úst.

Byly zjištěny antibakteriální účinky se schopností lehčího vykašlávání hlenu při zápalech dolních cest dýchacích, eliminuje šíření plísně "Candida", podporuje tvorbu kostních buněk, a navíc působí jako účinný inhibitor rakoviny děložního čípku.


Brazílie

V této zemí probíhal velmi sofistikovaný výzkum účinků biochemické skladby anýzu na "Univerzitě Sao Paulo". Nezávisle byly potvrzeny antispastické účinky tohoto koření a jeho výrazně pozitivní vliv na celé pásmo zažívacího ústrojí od žaludku až po tlusté střevo. Pravidelné užívání anýzového odvaru v přesně a individuálně stanovených dávkách skutečně dokázalo eliminovat široké spektrum zažívacích potíží, jejichž příčinou byla nesprávná funkce žlučníku a slinivky břišní.


Kuba

Kubánští vědci se sídlem na "Univerzitě Havana" svůj výzkum koncertovali na potenciální antibakteriální účinky tohoto koření. Výsledky jejich výzkumu potvrdily pozitivní účinky při bronchiálních potížích, snížené imunitě, trávících potíží nebo v případě zápalu a bolestech v oblasti hrdla. Navíc se jim podařilo izolovat velmi důležitý estrogenový receptor. Následně pak byla semena anýzu úspěšně vyzkoušena jako alternativa k estrogenové substituční terapii v rámci prevence osteoporózy.


Irán

Vědci na "Univerzitě Mashhad" v rámci výzkumu pozitivních účinků anýzu objevili možný mechanismus, který vysvětluje, proč naši předci používali anýzovové výtažky a oleje v léčbě respiračních onemocnění. Semena anýzů mají totiž zcela prokazatelně tzv. "bronchodilatační vlastnosti", které jsou odvozeny od biochemických látek, které fungují jako poměrně dobře účinné antihistaminikum.


Pákistán

Vědci na "Univerzitě Karáčí" se soustředili na možné využití anýzových semen v oblasti dutiny ústní. Zjistili, že anýzový extrakt funguje jako vynikající osvěžovač, ale disponuje antibakteriálními účinky i v dutině ústní, a to proti velmi širokému spektru bakterií, které se nacházely ve vzorcích slin, jež byly odebrány více jak 200 respondentům.

Upozornění: Žádné vedlejší účinky semen anýzu ve formě různorodého zpracování nebyly zaznamenány. Přesto je třeba se ujistit, zda dotyčný jedinec netrpí alergickou reakcí na některou z přírodních chemických látek tohoto koření. Dávkování a vůbec způsob použiti mimo gastronomické účely je třeba konzultovat s odborníky.


Poznámka: Energo-informační pole tohoto koření vykazuje silně jinový potenciál. Dominantní živlový "agens" - vzduch, sekundární - voda. Synergický potenciál pozitivních účinků na buňkové úrovni podle krevních skupin (plusy v závorce označují míru obecné prospěšnosti tohoto koření, nula znamená neutrální aspekt a mínusy zanedbatelnou prospěšnost):

  • Krevní skupina "A": (0)

  • Krevní skupina "B": (+, +)

  • Krevní skupina "AB" (+)

  • Krevní skupina "0" (-)

Anýz v gastronomii

Používá se k vařené zelenině, zvláště k řepě, mrkvi, špenátu nebo kapustě. Malé množství anýzu může obohatit jídla ze zvěřiny a masové omáčky. Aroma anýzu nejčastěji nachází uplatnění u různých kompotů, perníčků, koláčků, rybích vývarů a jídel z mořských plodů. Také bývá doplňkem různých nápojů. Používá se také do některých druhů chleba, do pečiva (balkánská kuchyně). Je velmi oblíben v indické a čínské kuchyni, kde se používá do masitých jídel.


Esoterické a gnostické informace, použití tohoto koření v gastronomii a léčitelství, informace s jakými dalšími druhy koření vytváří anýz významný synergický efekt, nebo naopak v kombinaci s jakým kořením dochází k neutralizaci pozitivních účinků anýzu, anýz v čínském pentagramu, způsoby správného esoterického ošetřování tohoto koření, způsoby přípravy a další - viz připravovaný seminář "Magická Síla Koření".

Příště: Akátové lusky

-pokračování-
Diskuze byla uzamčena, již do ní není možné vkládat příspěvky.